Vaalikampanjoinnista ajatuksia

Julkaistu

Kategoria

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa, ja aikapaljon uutta on tullut opittua. Aiemmin olen ollut ehdolla seurakuntavaaleissa vuonna 2022 sekä HOK-Elannon edustajiston vaaleissa vuonna 2024. Vaikuttaminen ja poliittinen päätöksenteko on aina kiinnostanut, mutta ollessani vuosia töissä kaupungilla tai kuntayhtymissä, koin itse etten voi samalla samassa kunnassa asettua ehdolle. Mikään ei tätä ole virallisesti rajannut (omien tehtävieni näkökulmasta) muu kuin oma sisäinen ajatukseni.

Marraskuussa ehdolle asettautumisen jälkeen on päässyt tutustumaan mm. kampanjabudjettiin, vaalitiliin, ehdokasryhmiin, vaalikoneisiin, erilaisiin sitoumuksiin. Olen päässyt opettelemaan (vai kertaamaan?) omia IT-taitoja nettisivujen parissa, tottumaan oman naaman esillä olemiseen vaikka millä mitoin. En ihmettele, että kynnys asettautua ehdolle voi olla suuri, sillä todella paljon tähän sisältyy kaikenlaista vierasta, ellei ole ollut aktiivi politiikassa pitkään entuudestaan. Samalla mietin, onko nykyinen tapa tasa-arvoista? Edustaako oikeasti vaaleilla valittu kokoonpano tasapuolisesti kuntalaisia? Lisäksi eri puolueilla on jo lähtökohtaisesti täysin erilaiset resurssit tukea ehdokkaita.

Meillä on Espoon Vihreissä onneksi todella kiva porukka, jonka kanssa on ollut kiva tehdä kamppista. Meillä jaetaan vinkit kustannustehokkaista kampanjaideoista: mistä halvimmat (silti hyvät) flaikut, miten tehdään itse rintanappeja, jaetaan yhteisiä canva-pohjia somea varten. Ilman tätä hyvää porukkaa sitä saattaisi olla aika paljon enemmän eksyksissä!